С продължаващите си санкции срещу Русия заради войната в Украйна Западът рискува да предизвикат катастрофални покачвания на цените на енергията за потребителите по света. За това е предупредил руският президент Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс".

Путин, който разглежда санкциите като обявяване на икономическа война, каза, че призивите на Запада да се намали зависимостта от руската енергия са довели до резки скокове на цените на петрола и газа на световните пазари. 

"Санкционните ограничения срещу Русия причиняват много повече щети на онези страни, които ги налагат", каза Путин пред лидерите на руската нефтена и газова индустрия, на която са присъствали главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин и вицепремиерът Александър Новак. По-нататъшното използване на санкции може да доведе до още по-тежки - без преувеличение, дори катастрофални - последици на световния енергиен пазар.

ЕС все още няма съгласие за седмия пакет санкции срещу Русия

ЕС все още няма съгласие за седмия пакет санкции срещу Русия

Не е ясно кога ще се приеме, нито какво ще съдържа

"Знаем, че европейците се опитват да заменят руските енергийни ресурси, каза Путин. Очакваме обаче резултатът от подобни действия да бъде повишаване на цените на газа на спот пазара и повишаване на цената на енергийните ресурси за крайните потребители.

Припомня се, че през последните няколко месеца Русия прекъсна газовите потоци за България, Полша, Финландия, датския доставчик Orsted, холандската фирма Gasterra и Shell за германските си договори, след като всички те отхвърлиха искането да преминат към плащания в рубли в отговор на европейските санкции.

Путин каза, че икономическият "блицкриг" на Запада се е провалил, но призна, че са нанесени щети на икономиката на стойност 1,8 трилиона долара.

"Трябва да се чувстваме уверени в себе си, но вие трябва да виждате рисковете - рисковете все още са там", каза Путин.

Г-7 призова Русия за отговорност и ѝ обеща още санкции

Г-7 призова Русия за отговорност и ѝ обеща още санкции

Лидерите на седемте страни ще продължат помощта за Украйна "колкото е необходимо"

Путин е заявил, че ситуацията в руския енергиен сектор остава стабилна, цитирайки увеличение на добива на нефт и газов кондензат до 10,7 барела на ден през юни.

Но той каза, че руските енергийни компании трябва да се подготвят за петролното ембарго на ЕС, което трябва да влезе в сила около края на годината.

"В момента правителството обмисля варианти за развитие на железопътната и тръбопроводната инфраструктура за доставка на руски петрол и петролни продукти в приятелски страни", е заявил още Путин.