Руският президент Владимир Путин каза във вторник на Федералната служба за сигурност (ФСБ), основният наследник на КГБ от съветската епоха, да помогне на руските компании да разбият западните санкции и да разширят влиянието си на нови пазари по света, цитира думите му "Ройтерс".

В опит да потопи руската икономика и да принуди Путин да промени курса, Западът наложи на Русия това, което определя като най-строгите санкции някога, малко след като Кремъл нареди инвазията в Украйна през 2022 г.

Путин обаче казва, че руската военновременна икономика е процъфтявала въпреки санкциите, като производството на артилерийски снаряди далеч надхвърля това на Запада и руската икономика е нараснала с 3,6% миналата година.

В реч на годишната среща на шпионската служба на ФСБ в Лубянка в центъра на Москва след убедителната си победа на изборите в неделя, Путин каза, че нейните шпиони трябва да работят с други агенции за повишаване на сигурността на банковата и финансовата системи.

Той каза на ФСБ "да предостави подкрепа на нашите компании, които се развиват активно въпреки създадените за тях пречки и които изследват нови пазари, но са изправени пред открито враждебни действия" от Запада.

"Да, създават ни временни проблеми", каза Путин и добави, че е говорил с правителството за това как санкциите са се отразили на някои големи проекти. "Но всичко, разбира се, ще бъде направено така или иначе."

КГБ, една от най-мощните институции на бившия Съветски съюз с влияние, простиращо се далеч отвъд границите на СССР и далеч отвъд простото шпиониране и сигурност, загуби голяма част от властта и влиянието си, когато Съюзът се разпадна през 1991 г.

Но само осем години по-късно КГБ, по това време ФСБ, имаше свой човек- Путин - за господар на Кремъл.

Путин разглежда войната в Украйна като част от вековна битка с упадналия Запад, който според него е унижил Русия след падането на Берлинската стена през 1989 г., като е посегнал на това, което шефът на Кремъл смята за сфера на влияние на страната си.

Като шпионин на КГБ в Източна Германия Путин стана свидетел на разпадането на Съветския съюз. Той каза на офицери от ФСБ, че Западът е опасен враг, който използва набор от оръжия, за да посее раздор в Русия, включително пропаганда, технологии и финанси.

Путин каза, че следователно ФСБ трябва да използва руските постижения в квантовата технология и изкуствения интелект, за да се противопостави на Запада, "сериозно" да засили своите антитерористични дейности и каза, че контраразузнаването трябва да бъде по-бдително.

"Предизвикателствата, пред които сме изправени, и опитите за подкопаване на нашето развитие изискват да работим системно и последователно във всички области. В икономиката, технологиите, културата, в социалната сфера, в укрепването на нашите държавни и обществени институции", каза той.

След като Украйна се опита да използва руски подставени лица, за да пробие руските граници, Путин каза, че такива предатели трябва да бъдат преследвани.

"Ние ще ги накажем - независимо от границите, където и да се намират."

Кои са руските съпротивителни групи, базирани в Украйна

Кои са руските съпротивителни групи, базирани в Украйна

Те разполагат с модерни оръжия, танкове и бронирани превозни средства