Приближаването на НАТО към границата на Русия ще бъде възприето като директна заплаха за безопасността ни. Това заявява руският президент Владимир Путин.

Продължаващото разширяване на НАТО, създаването на военна инфраструктура на територията на новите членове, кризата около Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), Косово, плановете на разгръщане на ПРО система на САЩ на територията на Европа - всичко това не работи за укрепване на предсказуемостта и доверието в нашето сътрудничество.

Оттук е невъзможността да се премине към ново ниво на сътрудничество, това подчерта Владимир Путин на пресконференция след закриване на срещата на НАТО в Букурещ.

Появата на нашите граници на мощен военен блок, действията на който се регулират от член 5 на Вашингтонския договор, ще бъде възприето от Русия като пряка заплаха за страната", подчертава президентът на Русия.

Путин допълва, че руските управници не могат да останат удовлетворени от изявленията и уверенията на западните политици, че процесът на разширяване не е насочен към Русия.