Русия се опитва да заобиколи Европейския съюз, като води преговори директно със САЩ във връзка с Украйна, след като Москва струпа близо 100 000 войници близо до границата със съседката си. Това коментира френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, информира "Ройтерс".

"(Руският президент) Владимир Путин иска да заобиколи Европейския съюз, (...) той иска да отслаби сближаването на ЕС, който се сплотява", изтъкна Жан-Ив льо Дриан пред телевизия BFM и радио RMC.

"Не можете да имате предвид сигурността на ЕС без европейците", настоя още той.

Франция току-що пое шестмесечното ротационно председателство на ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон каза по-късно на пресконференция, че планирал скоро да разговаря с Путин, за да обсъдят различни теми, включително Украйна, но не даде подробности и не каза кога това би могло да се случи.

Русия струпа близо 100 000 войници до границата си с Украйна. Тя твърди, че не се готви за инвазия, но иска да види Запада да се отдръпне от подкрепата си за правителството на Украйна и поиска гаранции, че НАТО няма да се разширява още на изток.

"Путин предложи да обсъди с НАТО връщане по един или друг начин към зоните на влияние от миналото...което би означавало Русия да възстанови духа на Ялта", изтъкна още Льо Дриан, визирайки конференцията между съюзническите сили от Втората световна война през февруари 1945 г., която даде на Съветския съюз контрол над източноевропейските му съседи.

"Това не е нашата гледна точка, но трябва да приемем дискусията", отбеляза френският първи дипломат.

Русия анексира черноморския полуостров Крим от Украйна през 2014 г., навличайки си санкции и осъждане от Запада. Киев иска територията обратно.

Льо Дриан предупреди също, че всяко последващо военно нахлуване в Украйна от Русия ще донесе "сериозни стратегически последици", като един от вариантите е преглед на газопровода "Северен поток 2" под Балтийско море.

Той посочи, че въпреки уверенията на Путин, че той е започнал да изтегля войските си от региона, Париж все още не е видял това да се случва.

Високопоставени френски и германски дипломати се срещнаха с руски колеги в Москва вчера като част от усилията за възобновяване на мирните преговори във връзка с Източна Украйна.

Преговорите между американски и руски дипломати ще започнат в Женева в понеделник след продължило седмици противопоставяне за разполагането на руски войски близо до границата с Украйна, като дипломати ветерани от всяка страна се опитват да предотвратят криза.

САЩ и Германия виждат заплаха за мира в Европа с действията на Русия срещу Украйна

САЩ и Германия виждат заплаха за мира в Европа с действията на Русия срещу Украйна

Блинкън: При нахлуване е трудно да си представим пускане на "Северен поток 2"