Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Техеран във вторник, за да проведе разговори с иранското ръкововство и да участва в срещата на прикаспийски държави.

Възможността руският президент на отмени визитата си в Иран на 15 и 16 октомври възникна във връзка с постъпила информация за подготвяно покушение срещу него. Информацията бе разпространена в неделя от някои средства за масова информация, които се позоваваха на източници от спецслужбите.

Аз, разбира се, ще отида в Иран. Ако реагираме по този начин на различни опасности и следваме указанията на службите по сигурност, то няма да можем да излезем от дома", казал Путин на пресконференция в германския град Висбаден. Владимир Путин е в Германия за срещата си с Ангела Меркел.

„Службите за сигурност са длъжни да вършат своята работа, а ние с госпожа федералния канцлер (Ангела Меркел) и с други наши колеги сме дръжни за вършим своята. И ние, разбира се, ще го правим", казва Путин, цитиран от РИА Новости.
Той допълва, че визитата в Иран е планирана отдавна и преди всичко е във връзка с срещата за сътръдничество с прикаспийските държави.

Владимир Путин посочва, че въпросът с иранската ядрена програма ще бъде тема на срещите му с иранското ръкодвство. Той коментира, че проблемът с ядреното досие на Иран трябва да се реши аналогично на севернокорейското, тъй като това е мирният път, а санкциите и подобни силови действия са безперспективни.

Владимир Путин изрази вярата си, че по мирен път ще бъде намерено решение на въпроса и припомня първоначалните емоционални обсъждания на програмата на Северна Корея. „Без диалог, не е възможно да се направи нищо", допълва Владимир Путин и подчертава, че Русия е готова да поддържа прями и открити контакти.

Визитата на Владимир Путин в Иран е първата визита на руски държавен глава за повече от 60 години. Президентът на Русия също ще бъде първият от държавните ръководители на влизащите в Г-8 държави, който ще посети Иран за последните няколко години.