Президентът на Русия Владимир Путин обяви мораториум върху изпълнението на Договора за ограничаване на обикновените въоръжени сили в Европа.
Това Путин направи по време на изявлението си към Федералното събрание на страната, което е последно в качеството му на президент на Русия.

Путин заяви, че предлага този проблем да бъде обсъден в Съвета Русия - НАТО, докато той не бъде ратифициран и не започне да се изпълнява от всички страни членки на НАТО.
Руският лидер обяви, че Русия е ограничена в разполагането на въоръжени сили на своя територия, тъй като още през 1991 г. е сключила договор за конвенционалните въоръжени сили в Европа.

Според него Западните сили проявяват нелоялно отношение към този договор, тъй като те дори не са ратифицирали споразумението.
Заради сключения договор въоръжените сили на Русия бяха намалени от 5.7 на 3 милиона, подчерта руският държавен глава.

Междувременно Путин заяви, че потокът от пари от чужбина, с който се цели директна намеса в работите на Русия, се увеличава.
Според него атаката цели да подсили неясната идея на Западните сили за малки либерални сили, които да се противопоставят на политиката му.

Руският президент съобщи, че икономиката на Русия, свързана с петрола, се увеличава и се очаква Русия ще стане още по-богата страна в този сектор.
Путин отправи остри реплики и към опитите за манипулация от страна на руските политици, намиращи се извън границите на страната.

„Не всеки харесва стабилността и темпа на развитие в нашата страна.
Някои хора използват демократичната идеология, като целят да се намесят във вътрешните работи на страната",
заяви той.

Според анализаторите се визира ролята на легендарния шахматист Гари Каспаров, който по-рано този месец бе арестуван заради подклаждане на демонстрации срещу управлението на Путин.

Сред лицата, които присъстваха по време на даденото изявление, направено в Мраморната зала на Кремъл, бяха правителствени членове, председателите на Конституционния, Върховния и Висшия арбитражен съд, генералният прокурор, председателят на Централната избирателна комисия, ръководителят на Сметната палата, членовете на Държавния съвет и представители на Обществената палата.

Наблюдателите очакваха Путин да представи своето "политическо завещание", но нищо подобно не се случи, коментират руските медии.
Послането му бе издържано в оптимистично-делови стил и прекъсвано 46 пъти от аплодисменти.

Мисля, че за нас да даваме оценка за собствената си дейност е неуместно, а да представям политическо завещание е преждевременно, заявява Путин в речта си.

Той още веднъж подчертава, че не смята да се кандидатира за трети мандата в Кремъл - за което бил призоваван многократно от множество влиятелни кръгове в страната.

Пролетта на 2008-ма изтича срокът на президентските ми правомощия и следващото обръщение към Федералното събрание ще го прави друг държавен глава, категоричен е Путин.