Един от основните проблеми на Русия е демографският, като негово универсално решение не съществува. Това обяви руският президент Владимир Путин в началото на ежегодното си обръщение пред Федералното събрание.

В момента демографската ситуация в Русия е само малко по-добра в сравнение с годините на Втората световна война. Умножаването на народа трябва да бъде основен приоритет на Русия, настоя руският държавен глава.

Той отбеляза, че много зависи от това какво ще е нивото на раждаемостта в страната. "Историческа отговорност: да се излезе от демографския капан. Спасяването и увеличаването на народа е най-големият национален приоритет", подчерта Путин.

Проблемът бил, че сега семействата се създавали от малочислените поколения на 1990-те години, когато в страната е имало провал по отношение на раждаемостта.

"Демографският капан" от 1990-те години се оказа по-лош за страната от проблемите с раждаемостта през военните години. Ако през 1943 г., в разгара на Великата отечествена война (така руснаците наричат Втората световна война), общият коефициент на раждаемост беше 1,3 (деца на една жена), то през 2019 г. той е бил немного повече от 1,5. Това води до възникването на напрегнат демографски период", изтъкна руският държавен глава.

Руският президент натърти, че през 2024 г. раждаемостта трябва да достигне 1,7 вместо сегашните 1,5 деца на една жена.

Като мерки за подпомагане на семействата, държавният глава предлага да се осигурят безплатно детски ясли, да се предоставя топла храна в основното училище и месечни помощи за деца на възраст от три до седем години от 1 януари 2020 г. Според президента тези плащания ще се получават от семейства, чиито доходи са ниски.

Путин също така обяви, че най-важната задача на правителството и Централната банка е да увеличат доходите на гражданите.