Руският президент Владимир Путин обяви, че по време на размириците в Казахстан са били използвани технологии от Майдана, включително информационна поддръжка, информира "Новости".

"Бяха използвани добре организирани и добре контролирани групи от бойци, както току-що каза президентът (Касим-Жомарт) Токаев, включително преминали, очевидно преминали подготовка в терористични лагери в чужбина", настоя той по време извънредно заседание на Съвета за колективна сигурност на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Токаев посочи главната цел на "терористите" в Казахстан

Токаев посочи главната цел на "терористите" в Казахстан

Токаев говори за ситуацията в Казахстан пред ОДКС

В същото време той подчерта, че страната се е сблъскала с пряка заплаха за държавността и е било необходимо незабавно да се отговори на агресията. Путин отбеляза, че ОДКС е успяла да вземе необходимите мерки възможно най-бързо.

"Дългосрочната, искам да подчертая това, дългосрочната упорита работа, извършена в рамките на ОДКС за формиране на цялостна система за сигурност на участващите държави, включително, разбира се, на Колективните мироопазващи сили на ОДКС, дава резултати", увери руският президент.

Той добави, че събитията в Казахстан засягали всички членове на ОДКС.

Президентът на Казахстан засилва чистката на службите

Президентът на Казахстан засилва чистката на службите

Уволнени са двама заместници на бившия шеф на разузнаването