"Терористите" в Казахстан се опитаха да завземат властта в страната. Това обяви президентът на републиката Касим-Жомарт Токаев на извънредно заседание на Съвета за колективна сигурност на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

"Разгърна се гореща фаза и влязоха в действие групи от въоръжени бойци, които очакваха своя час. Стана очевидна главната цел - подкопаване на конституционния ред, разрушаване на държавните институции, завземане на властта. Става дума за опит за държавен преврат", твърди той, цитиран от "Новости".

Казахстан е арестувал близо 8 000 души заради размириците

Казахстан е арестувал близо 8 000 души заради размириците

Убити са били 164 души според руските и държавните медии

Междувременно външното министерство на Казахстан обяви, че обучени в чужбина ислямистки радикали са сред онези, които атакуваха правителствени сгради и силите за сигурност.

Днес властите в страната за първи път свързаха насилието с членове на ислямистки групировки.

"Както показаха събитията в Алмати и няколко други региона на страната, Казахстан беше подложен на въоръжена агресия от добре координирани терористични групи, обучени в чужбина", се посочва в изявление на външното министерство.

От ведомството допълниха: "Според предварителните данни нападателите включват лица, които имат военен опит в зона на бойни действия в редиците на радикални ислямистки групировки."

В изявлението не са посочени конкретни групировки.

Комитетът за национална сигурност увери, че ситуацията е стабилизирана и че силите за сигурност са възстановили контрола.

Хиляди хора бяха арестувани, а обществени сгради бяха опожарени по време на масовите антиправителствени протести през последната седмица. Токаев издаде заповеди за стрелба на месо, за да сложи край на размириците, за които обвини "бандити" и "терористи".

Руските и казахстански държавни медии твърдят, че по време на сблъсъците са били убити 164 души, цитирайки публикация на правителството в социалните мрежи. Но здравните и полицейските власти не са потвърдили числото, а публикацията в социалните мрежи беше изтрита.

Президентът на Казахстан засилва чистката на службите

Президентът на Казахстан засилва чистката на службите

Уволнени са двама заместници на бившия шеф на разузнаването

Интернет е ограничен, а телекомуникациите са с прекъсвания, което затруднява проверката на данните и потвърждаването на твърденията.

Не се появи нито една група, която да говори от името на протестиращите. Демонстрациите срещу повишаването на цените на горивата започнаха преди седмица, преди да избухнат в по-широк протест срещу правителството на Токаев и човека, когото той смени като президент, 81-годишния Нурсултан Назарбаев.

По покана на Токаев, предвожданият от Русия съюз на бивши съветски държави - Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - изпрати войски за възстановяване на реда, интервенция, която идва в момент на високо напрежение в отношенията между Русия и САЩ преди преговорите тази седмица относно кризата в Украйна.

Руски части контролират ключови обекти в Казахстан

Руски части контролират ключови обекти в Казахстан

Кремъл прехвърля нови войски

Говорителят на Токаев отбеляза вчера, че смятал, че силите нямало да бъдат в Казахстан за дълго и вероятно не повече от седмица или дори по-малко.

Токаев, руският президент Владимир Путин и други ръководители на страни от ОДКС днес провеждат видеоконференция за обсъждане на кризата в Казахстан.

Насилието предизвика спекулации за разрив в управляващия елит, като Токаев се бори за консолидиране на властта си, след като уволни ключови служители и отстрани Назарбаев от влиятелна роля като ръководител на Съвета за сигурност.

Арестуваха бившия шеф по сигурността на Казахстан за държавна измяна

Арестуваха бившия шеф по сигурността на Казахстан за държавна измяна

Карим Масимов беше уволнен от поста след началото на протестите