Силите за сигурност на Казахстан са арестували общо 7 939 души до днес заради размириците през миналата седмица. Това обявиха от Министерството на вътрешните работи, най-тежкият пристъп на насилие в постсъветската история на централноазиатската страна, предаде "Ройтерс".

Правителствени сгради бяха превзети за кратко или опожарени в няколко града миналата седмица, след като първоначално мирните протести срещу увеличението на цените на горивата се превърнаха в насилие.

Токаев посочи главната цел на "терористите" в Казахстан

Токаев посочи главната цел на "терористите" в Казахстан

Токаев говори за ситуацията в Казахстан пред ОДКС

Властите обвиниха за насилието "екстремисти" и "терористи", някои от които според тях били чужденци.

Карим Масимов, бивш шеф на Комитета за национална сигурност, беше арестуван по подозрение в държавна измяна миналата седмица, дни след като президентът Касим-Жомарт Токаев го уволни.

Токаев също така уволни кабинета си, издаде заповеди за стрелба на месо, за да сложи край на размириците и обяви извънредно положение в богатата на петрол страна с население от 19 млн. души. Той също така поиска от предвождания от Русия военен блок ОДКС да изпрати войски, които според правителството са били разположени за охрана на стратегически обекти.

Президентът на Казахстан засилва чистката на службите

Президентът на Казахстан засилва чистката на службите

Уволнени са двама заместници на бившия шеф на разузнаването

Руските и казахстанските държавни медии съобщиха, че по време на сблъсъците са били убити 164 души, позовавайки се на публикация на правителството в социалните мрежи. Но здравните и полицейските власти не потвърдиха числото, а публикацията в социалните мрежи беше изтрита.

"Мисля, че имаше някакъв заговор, включващ вътрешни и определени чужди разрушителни сили", отбеляза държавният секретар Йерлан Карин пред държавната телевизия, без да посочва имена на заподозрени.

Руски части контролират ключови обекти в Казахстан

Руски части контролират ключови обекти в Казахстан

Кремъл прехвърля нови войски