Подразделения от руския мироопазващ контингент са започнали да изпълняват поставените задачи по защита на жизненоважни обекти в Казахстан, съобщиха от руското министерство на отбраната.

"Поделения от руския мироопазващ контингент, които преди това пристигнаха на територията на Република Казахстан, започнаха да изпълняват възложените задачи по защита на жизненоважни обекти, летища, ключови обекти на социалната инфраструктура", се казва в съобщението.

Президентът на Казахстан обяви 10 януари за ден на национален траур

Президентът на Казахстан обяви 10 януари за ден на национален траур

Заради многобройните жертви при протестите

В него се отбелязва, че създадената от руското министерство на отбраната авиогрупа от повече от 70 самолета Ил-76 и пет самолета Ан-124 придвижва денонощно части от руския контингент на мироопазващите сили в Казахстан.

"Въздушнодесантните войски със стандартно оборудване и въоръжение летят с военно-транспортни самолети от летища в Московска и Ивановска област до летища Жетиген и Алмати", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

В съответствие с решението на Съвета за колективна сигурност на ОДКБ, прието на 6 януари 2022 г., Колективните мироопазващи сили на Организацията на Договора за колективна сигурност бяха изпратени в Република Казахстан за ограничен период от време за стабилизиране и нормализиране на ситуацията. Те включват части от въоръжените сили на Руската федерация, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

Германия спира износа на оръжия за Казахстан

Германия спира износа на оръжия за Казахстан

Заради размириците в централноазиатската страна

Основните задачи на Колективните мироопазващи сили е да бъдат защитата на важни държавни и военни обекти, подпомагане на силите на реда и закона на Република Казахстан за стабилизиране на ситуацията, отбелязват руски медии.