Договорът за доставка на руски газ през Украйна за Европа приключва през декември 2024 г., но Киев изглежда не възнамерява да го удължава, заяви руският президент Владимир Путин.

Според европейските правила търговете за резервиране се провеждат през юли, а украинският оператор не е провеждал такива търгове, добави президентът.

"Съществуват няколко маршрута, по които руският газ може да бъде доставен на европейските потребители. И ние не отказваме тези доставки", добави Путин.

Той отбеляза, че руският газ все още се доставя през Украйна чрез газопреносната станция в Суджа: "Наистина, ние все още доставяме газ, все още доставяме газ". Украинската страна е затворила втория клон през Сохранивка "доста отдавна".

Договорът за транзит на газ, подписан през 2019 г. от Москва и Киев, изтича в края на 2024 г. Украинските власти изключват възможността за удължаване на споразумението с Газпром. Европейският съюз заяви, че също не се интересува от това. Европейската комисия заяви, че всяка потенциална сделка за продължаване на транзита на руски газ през Украйна би била "опасен избор".

"Боташ" и "Газпром" договарят концепция за ценообразуване

"Боташ" и "Газпром" договарят концепция за ценообразуване

Създава се център за търговия с газ в рамките на Истанбулския финансов център

Русия ще бъде в състояние да доставя газ за Европа по други маршрути, като "Турски поток" или "Син поток", заяви Путин. Руските власти също така многократно напомниха, че въпреки подкопаването на газопровода "Северен поток", едно разклонение е запазено и то може да бъде пуснато в експлоатация до седмица.

Украйна предлага да замени руския газ с азербайджански, съобщават източници на РБК Украйна. Киев е предложил схема с алтернатива на доставките на руски газ през украинска територия към Азербайджан като износител и Словакия като купувач.