Руският президент Владимир Путин подписа указ за определяне на щатния състав на руските въоръжени сили.

Според документа, публикуван на сайта на Кремъл, щатният състав на руските въоръжени сили се увеличава на 1 320 000 военнослужещи, уточни ТАСС.

Указът от 1 декември влиза в сила от датата на подписването му.

На правителството на Руската федерация е възложено да предостави на Министерството на отбраната бюджетните средства, необходими за изпълнението на този указ.

На свой ред Министерството на отбраната на Руската федерация уточнява, че не се планира извършване на мобилизация във връзка с указа на президента на Руската федерация за увеличаване числеността на руските въоръжени сили със 170 хиляди военнослужещи.

Военното ведомство отбеляза, че не се планира значително увеличаване на набора на граждани за задължителна военна служба.

Увеличаването на числеността на военнослужещите от въоръжените сили на Руската федерация се извършва поетапно за сметка на граждани, изявили желание да изпълняват военна служба по договор.

 Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега

Светът не може просто седи и да се надява, че режимът му ще рухне - в това няма смисъл, пише изданието

Руското министерство на отбраната съобщи, че увеличаването на числеността на руските въоръжени сили се дължи на увеличаване на заплахите, включително поради разширяването на НАТО.

"Съвместните въоръжени сили на Алианса се изграждат близо до границите на Русия и се разполагат допълнителни средства за противовъздушна отбрана и ударни оръжия", казаха от министерството.

Путин отмени предишния указ от 25 август 2022 г. № 575 "За установяване на числеността на въоръжените сили на Руската федерация". Тогава щатът на армията беше увеличен до 1 150 628 военнослужещи.

По това време в Русия беше в сила указ от 2017 г. - според него щатът трябваше да бъде 1 013 628 военнослужещи и с този указ Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна, каза ръководителят на правозащитната организация "Гражданин. армия. Закон" Сергей Кривенко. Той и организацията са признати за "чуждестранни агенти" в Русия.

Кривенко, позовавайки се на експертни оценки, отбелязва, че реално, като се вземат предвид загубите, руската армия през август 2022 г. може да наброява около 850 хиляди военнослужещи - и вече месец след указа за увеличаване на числеността на личния състав до 1,15 милиона - т.е. приблизително 300 хиляди души - в Русия е обявена мобилизация.

ISW: Путин и представата му за необятния руски свят

ISW: Путин и представата му за необятния руски свят

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната

"Сега ситуацията се повтаря. Формално числеността е увеличена със 170 хиляди, но като се вземат предвид загубите, реално Министерството на отбраната отново трябва да компенсира недостига на около 300 хиляди военнослужещи", твърди Кривенко.

Той казва, че още през декември Русия може да възобнови мобилизационната повинност и да призове приблизително същия брой военнослужещи от резерва като миналата година.

"Може би точно това обяснява безпрецедентните масови нападения срещу наборници през текущия наборен период - службите за военна регистрация и набор може да бързат да изпълнят плана, за да се подготвят за мобилизационната служба", предполага Кривенко.