Президентът на Русия Владимир Путин определи основните цели на възрожденското дружество "Знание". По думите му знанията трябва да станат привлекателни и достъпни, съобщава "Новости". 

"И това е ключовата цел на дружеството "Знание". То е ориентирано върху всички възрасти и разнообразни интереси, призвано е да популяризира актуалната информация във всички сфери на живота на страната и света, да покаже историята на успеха на лекари и военни, учители и бизнесмени, държавни служители и спортисти, учени и културни деятели", отбеляза Путин в обръщението си към участниците във форума" Ново знание".

Той подчертал, че при "всички колосални ресурси на съвременните технологии" най-ефективният начин за предаване на опит е комуникацията на живо, наставничеството.

Путин припомнил, че дружеството "Знание" е създадено след Втората световна война през 1947 г., когато страната се връща към нормален живот, който изисква млади, мотивирани и образовани хора. Дружеството "Знание" е поело върху себе си трудна огромна просветителска мисия. То е давало на младежите, подрастващите ориентири при избора на житейски път, направило е знанието, стремежа към него призната ценност на обществото, всъщност било възпитало хиляди блестящи учени, изследователи, инженери, работници, които обезпечили технологичното и научното лидерство на Русия, включително в такива сфери като мирния атом и космоса.

Руският държавен глава отбелязал, че днес страната се сблъсквала със задачи в съпоставим мащаб. По думите му било важно постоянни участници в програмата на дружеството да бъдат висшите държавни служители, големи компании, магистри в областта на науката и изкуството. Участието им, отбелязал Путин, била най-добрата мотивация за развитие, разширяване на хоризонтите и формиране на гражданска позиция.

"За активния, талантливия човек Русия е страна с уникални възможности", заключил той.