Русия ще продължи усилията си за създаване на съвременен боеспособен флот. Това обяви руският президент Владимир Путин в реч по време на церемония за старта на строителството на бойни кораби в крайбрежния черноморски град Керч в източната част на анексирания Крим, съобщава "Спутник".

Путин подчерта, че ядрените подводници ще засилят бойния потенциал на страната.

"През последните 8 години военният флот включва повече от 200 кораба, катера и плавателни съдове от различни класове. Необходимо е да се продължи последователно прилагането на мерките на държавната програма за въоръжение, така че до 2027 г. делът на съвременните кораби във военноморските сили да надхвърля 70%", изтъкна руският държавен глава.

Според Путин новите кораби ще бъдат оборудвани със съвременно въоръжение, командване и комуникационни системи за дълги разстояния.

"Те значително ще засилят бойния потенциал на руския флот и ще засилят стратегическите му възможности", увери Путин.

Той отбеляза, че Русия ще продължи да работи за развитието на съвременен боен флот, "ще продължим да създаваме кораби, оборудвани с модерни оръжия".

Путин добави също, че в момента около 60 кораба на руския военен флот плават в световните океани.

"В момента има около 60 наши кораба и поддържащи кораби в ключови области на световните океани. Почти половината от тях са в дълбоководни райони", разкри руският държавен глава.

Той добави, че такива патрулирания на моретата са извършвани постоянно от руски кораби.

Най-голямото руско корабостроително предприятие "Севмаш" сега работи върху две ядрени подводници с хиперзвуково оръжие, уточни генералният директор на компанията Михаил Будниченко.

Изявлението идва, след като през юни тази година президентът на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов заяви, че руският флот ще получи ядрената подводница клас Борей-А с балистична ракета "Княз Олег", наречена на новгородския принц Олег, през декември тази година.

Предвижда се до 2027 г. да бъдат построени общо 10 подводници клас Борей за руския военен флот.

По време на обръщението си към Федералното събрание през 2018 г. руският президент Владимир Путин обяви, че в Русия се разработват ядрени подводни дронове "Посейдон".