Руският президент Владимир Путин подписа закон, приет от Държавната дума и одобрен от Съвета на федерацията, който задължава депутатите и сенаторите да съгласуват пътуванията си в чужбина с ръководството на парламентарните камари, в противен случай могат да бъдат лишени от мандат.

Това разкри ТАСС.

Документът беше публикуван на официалния портал за правна информация.

Досега съществуваше процедура за уведомяване на парламентаристите, които пътуват в чужбина. Със закона тя се променя на съгласувателна.

Процедурата на съгласуване и условията на такова заминаване вече ще се определят от съветите на парламентарните камари.

В случай на нерегламентирано заминаване депутатът може да бъде лишен предсрочно от мандата си.

"Съгласувателният ред за заминаване в чужбина на депутати и сенатори от Думата е оправдан и продиктуван от въпросите на сигурността, както на държавата, така и на самите пътуващи в чужбина", заяви по-рано съавторът на инициативата, председателят на комисията по сигурността в Думата Василий Пискарев.

Той припомни присъдите, произнесени от украинските съдилища срещу депутати от Думата, осъдени задочно по чл. 110 от Наказателния кодекс на Украйна за "Посегателство върху териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна" на дълги срокове затвор.

Според Пискарев, "ако такава присъда на украински съд с искане за арест влезе в информационната база данни на Интерпол, органите на приемащата държава са длъжни да задържат издирвания гражданин и да го предадат на искащата страна, в случая Украйна".

Той припомни, че Интерпол не включва в състава си само четири държави - членки на ООН - КНДР, Микронезия, Палау и Тувалу.

Путин вдигна данъците на богатите в Русия

Путин вдигна данъците на богатите в Русия

Очаква се мярката да донесе 2,6 трилиона рубли допълнително в държавната хазна

Друга причина за приемането на закона е гарантирането на сигурността на държавата, тъй като всички депутати и сенатори от Думата имат разрешение за достъп до държавна сигурност по силата на заеманите от тях длъжности, добави ръководителят на комисията.

Този федерален закон влиза в сила от деня на официалното му публикуване.