Руският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея във вторник и сряда, съобщава "Ройтерс".

Изключително рядкото посещение подчертава процъфтяващото партньорство на Москва с уединената държава с ядрено оръжие.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун отправи покана към Путин по време на своя визита в Далечния изток на Русия през септември миналата година. Путин не е посещавал Пхенян от юли 2000 г.

"По покана на председателя на държавните въпроси на КНДР Ким Чен-ун Владимир Путин ще направи приятелско държавно посещение в Корейската народнодемократична република на 18-19 юни", съобщиха от Кремъл.

КНДР се готви за визитата на Путин

КНДР се готви за визитата на Путин

След няколко дни се очаква да пристигне, но службите не уточняват кога

След Северна Корея Путин ще посети и Виетнам на 19-20 юни, допълниха от пресцентъра на президента.

Русия направи всичко възможно, за да оповести възраждането на отношенията си със Северна Корея от началото на войната в Украйна, която предизвика най-голямата криза от над 60 години в отношенията на Москва със Запада.

Путин твърди, че Русия е въвлечена в екзистенциална битка със Запада за Украйна. "Ухажването" на Ким му позволява да раздразни Вашингтон и неговите азиатски съюзници, като същевременно му гарантира големи доставки на артилерия за войната в Украйна.

Съединените щати и техните съюзници твърдят, че Северна Корея е доставяла оръжия на Русия в помощ за фронта в Украйна, въпреки че Пхенян многократно отрече твърденията като измислица на западните пропагандисти.

Северна Корея се обяви за "непобедим другар по оръжие" на Русия

Северна Корея се обяви за "непобедим другар по оръжие" на Русия

На фона на предстоящото посещение на руския лидер в КНДР