Президентът на Русия Владимир Путин проведе оперативно съвещание в Кремъл с постоянните членове на Съвета за сигурност на страната, се казва в съобщение в канала на Кремъл в "Телеграм". РИА Новости подчертава, че "за първи път от много време подобна среща се провежда в присъствен формат, а не онлайн".

"Днес имаме планирана дискусия. Министерството на извънредните ситуации (МЧС) предлага да обсъдим въпроси за подобряване на гражданската защита. Да започнем да работим", е казал Путин.

На срещата, на която присъстваха почти всички ключови фигури от руското ръководство - Валентина Матвиенко -председател на Съвета на Федерацията, Вячеслав Володин - председател на Държавната дума, Дмитрий Медведев - заместник председател на Съвета за сигурност и бивш президент и премиер на Русия, Николай Патрушев - секретар на Съвета, Владимир Колоколцев - министър на вътрешните работи, Сергей Лавров - външен министър, Сергей Шойгу - министър на отбраната, Александър Бортников - председател на Антитерористичния комитет, Сергей Наришкин - ръководител на Службата за външно разузнаване, Сергей Иванов - специален представител на президента и Александър Куренков - министър на извънредните ситуации.

Не се съобщава дали са били разглеждани други въпроси.

По-рано руските медии, както и властите, многократно говориха за проверка на готовността на скривалищата в случай на обстрел в различни градове на Русия на фона на войната срещу Украйна. В граничните райони започна изграждането на "отбранителни линии" с участието на бизнесмена и пламенен поддръжник на войната Евгений Пригожин.

На 19 октомври Путин обяви военно положение в новоанексираните региони на Украйна и  средна степен на реакция в регионите на страната, граничещи с Украйна, както и висока степен на тревога в останалите региони на Централния и Южния федерален окръг. Съгласно указа в други области на Русия се въвежда ниво на основна готовност.

Средното ниво на реакция се отнася за Крим, Краснодарски край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска, Ростовска области и Севастопол.

Това означава, че властите в тези региони "упражняват правомощия за провеждане на мобилизационни мерки в икономическата сфера, в изпълнителните органи на тези съставни образувания на Руската федерация и местните власти, индивидуални мерки за териториална отбрана, мерки за гражданска защита, защита на населението и териториите от естествен и техногенен характер, както и правомощието да прилага мерки за задоволяване нуждите на въоръжените сили на Руската федерация, други войски, военни формирования и органи и нуждите на населението".

Медведев: Хибридната война срещу Русия ни приближава към Трета световна

Медведев: Хибридната война срещу Русия ни приближава към Трета световна

Западът увеличавал вероятността от започване на световна война