Радар от системата за ранно предупреждение за опасност от ракетно нападение разполагат в Турция в рамките на системата ЕвроПРО. Това е съобщил официалният представител на турското външно министерство Селчук Юнал, съобщава ИТАР-ТАСС.

Решението за реализация на проекта за система на защита от ракетно нападение беше прието на срещата на високо равнище на НАТО в Лисабон в края на 2010 година.

„По нареждане на правителството ние водихме преговори по въпроса за степента на участие на Турция в тази система, които са в заключителен етап", е изтъкнал дипломатът.

Той е признал, че в съответствие с разработената архитектура на ЕвроПРО се предвиждало радарът за ранно предупреждение да бъде разположен в Турция.

Това по думите му е принос на страната в развитието на новата стратегия за сигурност на НАТО и също така ще способства за укрепването на отбранителните възможности на Алианса.

Според информациите той ще бъде разположен в югоизточната част на Турция и ще позволява да бъде наблюдавана територия на изток и юг в радиус няколко хиляди километра.