Да се направи национална стратегия за развитие на енергетиката, каквато няма от 2020 година. За това настоя президентът Румен Радев, който бе почетен гост на международна конференция, посветена на зелената сделка и бъдещето на енергетиката.

"Осъзнаваме ли всички възможности и рискове? Убеден съм, че няма европейски гражданин, който не иска да живее в чиста, здравословна, красива околна среда. В условия на устойчиво развитие. Но именно тук е много важно да дефинираме понятията. Говори се много за зелената сделка, но както е видно от социологическите проучвания, не всеки е наясно какво е тя", заяви Радев, добавяйки, че напълно подкрепя прехода към зелена икономика и енергетика.

Държавният глава посочи няколко основни предизвикателства пред "позеленяването" ни.

"На първо място това е риск от високата скорост. Има области, като авиацията например, където скоростта е живот. Но има области, в които скоростта може да доведе до катастрофа. Чуваме неведнъж, че голямата цел е бързият преход към чиста енергия, за поголовно отказване от базисни мощности", даде пример Радев. И изтъкна - именно независимостта на българската енергетика се дължи на това, че големият процент от тока ни идва именно от базисни мощности - въглища и атомна енергия.

"Ако не сме решили това как ще се осъществи съхранението на енергия при зеления преход, това е най-сигурният път към катастрофа на тази красива и необходима идея", подчерта Радев.

Рискът от прекалени амбиции също е на дневен ред, но най-голямата опасност е загубата на конкурентоспособност, подчерта Радев, давайки пример с пъти по-високите цени на тока в Европа в сравнение с тези в Азия или САЩ.

И посочи като примерен път, по който България може да поеме в енергиен план - развитието на зеления водород или на ветрогенератори в море по примера на Румъния. Но затова били нужни и регулаторни промени, и съответната инфраструктура, което отново показва, смята държавният глава, нуждата от ясна национална енергийна стратегия.

Николов: Нека не бъркаме декарбонизацията със затваряне на мощности

Николов: Нека не бъркаме декарбонизацията със затваряне на мощности

Т.нар. зелена и кафява енергия не трябва да се противопоставят, заяви енергийният министър