Най-доброто за всяка електроенергийна система в условия на трансформация е да разполага с текущи мощности, за да може да бъде балансиран преходът и това да става максимално ефективно. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на форум на регионалната платформа Re-Source Southeast Hub, съобщиха от енергийното министерство. Според него т.нар. зелена и кафява енергия не трябва да се противопоставят, защото не могат една без друга. На свързаните пазари в ЕС преходът няма да се случи, ако Европа не провежда адекватна и планирана политика в сектора. По думите на Николов дефицитен регион като Югоизточна Европа единственият балансьор, който изнася постоянно електроенергия, е България, а системата е ориентирана така, че съседните държави до голяма степен зависят от страната ни.

Властта се качва на електромобили?

Властта се качва на електромобили?

МОСВ обмисля да задели средства за тази цел

"Нека не бъркаме декарбонизацията със затваряне на мощности. Въглеродните емисии могат да бъдат улавяни и ползвани за различни цели и материали. Когато се премахва част от функцията на предлагането, това води до по-високи цени", посочи енергийният министър. Според Александър Николов България е част от един отворен пазар и е много важно не само как се произвежда, но и къде се консумира електричеството. "Ако продължават да ни сочат, особено Маришкия басейн, като замърсителя на Европа, да не забравяме, че въглеродните емисии нямат паспорт. В условия на трансформация, инфлационна среда и война в близост до нас е крайно необходимо да се влезе в дълбочина на тези въпроси, тъй като енергетиката е основа за цялата икономика и изключително важна за всеки човек. Само с участието на всички сектори и заедно можем да направим този преход най-ефективно", каза още той.

Нямало изрично предвидено затваряне на въглищните централи

Нямало изрично предвидено затваряне на въглищните централи

Има заложени 40% намаляване на въглеродните емисии

По думите му на Николов, ако България в момента се сравни с която и да е друга държава в ЕС, страната ни е най-добрата дестинация за инвестиции във ВЕИ мощности, имайки предвид данъчна и осигурителна тежест, първоначални разходи за земя и за доставка и др. Той добави, че същевременно у нас доходността е в пъти по-голяма в сравнение с други държави в тази сфера.

Енергийният министър изрази съжаление, че през годините твърде малко хора са оценявали как стоим на пазара на възобновяемите източници и колко ефективен може да е той, а вместо това са се създавали пречки. "Нека гледаме в пълнота на този процес, защото изграждането на нови мощности още в самото начало води до зависимост от материали, доставки и т.н. Трудният въпрос е дали искаме да заменим една държава като Русия с друга, която е производител на такива материали", изтъкна той.

Ускоряват процеса на изграждане на ВЕИ за лично ползване

Ускоряват процеса на изграждане на ВЕИ за лично ползване

Целта е ускоряване на процеса за изграждане на такива обекти

"Другият сложен въпрос е, когато системата започне да се балансира с нови продукти като т.нар. батерии, какво се случва с остатъчния продукт. За никого не е полезно да се изключват трудните въпроси, защото те създават предизвикателства за технологиите", коментира Александър Николов.