Регионалната инициатива "Три морета" започва да излиза от сферата само на политическото говорене и придобива по-конкретни измерения с идеята за създаване на инвестиционен фонд. Моят апел към всички участници днес е по-бързо да преминем към сферата на икономиката и конкретните решения. Това заяви президентът Румен Радев по повод участието си в президентския панел на Четвъртата среща на върха на регионалната инициатива "Три морета", която се състои в Словения. Българският президент е в Любляна по покана на словенския си колега Борут Пахор, който е домакин на форума.

Инициативата "Три морета" е създадена през 2015 г. и обединява 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море, като целта е да се насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти.

"Основният приоритет на тази инициатива е да се подобрят условията за икономическо и социално развитие в държавите от Източна Европа чрез по-голяма свързаност във всичките измерения - транспортна, дигитална, енергийна", обясни Радев.

Президентът приветства намерението за създаване на Инвестиционен фонд за инициативата "Три морета", което бе обявено миналата година на Третата среща на върха в Букурещ. "България още не е подписала Меморандума за инициирането на този фонд, само 6 държави са го подписали. Ние искаме да има ясни принципи за формиране на капитала, да има ясни критерии за определяне на приоритетните проекти, което да отговаря и на нашия национален интерес", заяви Радев.

Държавният глава посочи, че на този етап няма специфично определено конкретно финансиране за съвместните регионални проекти, одобрени от инициативата. "Това е голямата цел на "Три морета" - освен стандартните финансови инструменти на ЕС, да се търсят и други пътища за финансиране на тези проекти", добави той.

Тръмп застана зад инициативата „Три морета”

Тръмп застана зад инициативата „Три морета”

Тръмп писа до румънския президент Клаус Йоханис

Миналата година три български проекта са одобрени от инициативата като приоритетни - възстановяване на проектните параметри на ж. п. линията Русе-Варна изграждането на тунел под прохода "Петрохан" и разширяването на газовото хранилище в с. Чирен.

Президентът подчерта, че предложените български проекти са координирани с българското правителство. "Има още един проект, за който много настоявам, водя разговори и срещам положително отношение от всички президенти, които касае - това е транспортният коридор "Виа Карпатия".

Маршрутът започва от Литва минава през България, стигайки до гръцки пристанища, и така свързва няколко държави в направление Север-Юг. "Ако успеем да включим този проект като един от най-приоритетните, защото той дава голяма свързаност, ще решим проблема с неизградените 160 километра магистрала от Видин до София", коментира българският президент.

В дискусията в рамките на президентския панел на форума участват президентите на Словения, Хърватия, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, както и представители на Словакия и Унгария и министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери. Темата на дискусията е посветена на предизвикателства пред ЕС в региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

В рамките на срещата на върха ще присъстват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, германският федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер, висши представители на Европейска банка за възстановяване и развитие, на Европейската инвестиционна банка.

Инициативата "Три морета" реализира общи проекти и осигурява финансиране

Инициативата "Три морета" реализира общи проекти и осигурява финансиране

Радев очаква положителни резултати от свързаността на търговско-промишлените палати на държавите