Радикалният ислям набира сила, смята директорът на руския Институт за Близкия изток Евгений Сатановски, пишат руски медии.

В интервю за електронното издание Нюз.Ру. Сатановски изтъкна, че не може да се отдели една единствена причина за случващото се в арабския Изток. По думите му в света на исляма отдавна си противостоят сунитският и шиитският клон и по-точно тече яростна конкуренция между Иран и Саудитска Арабия. Но няма единство и сред сунитските държави. С падането на влиянието на Египет и Саудитска Арабия влиянието в ислямския свят увеличава Турция. На сунитското поле си съперничат Катар, Египет, Саудитска Арабия.

Много важен момент в събитията е противостоенето на светските и религиозните лидери. Падането на Кадафи е изгодно не само за ислямистите, но и за всички онези, които се опитват да го изтласкат от африканското пространство, където се конкурират различни икономически проекти и национални фондове.

По думите му е съвсем очевидно, че Франция и САЩ се борят за засилване на влиянието си в Близкия Изток и Африка и ситуацията в Либия съвсем ясно показва това. В дадения случай има общоевропейска, западна парадигма, която засяга правата на човека и борбата срещу диктатурите, но има някои различия в позициите на Германия и Франция, Великобритания и Италия и също явно се отличава от тяхната и позицията на САЩ.

Според руския експерт събитията в Близкия изток са свидетелство, че светската власт в тези страни не е издържала на изпитанията на времето, което означава, че падането на светските режими в арабските страни е неизбежен, но кога ще стане това зависи от местните условия. Това не означава непременно засилване на позициите на ислямистите, счита той.

И макар че туниско-ислямската опозиция се отличава от египетската, а в Либия ситуацията е съвесм различна, то случващото се в арабските страни свидетелства за засилване на политическите позиции на исляма. Времето на военните, военно-националистическите диктатури в арабския свят често действащи под лозунгите на социализма или националсоциализма свършва.

В различни сфери на живота в арабските и мюсюлманските страни ислямът се възражда и под ударите се оказват светски, вестернизирани страни като Йордания и Мароко.

Иран води настъпление на своя плацдарм - към Ливан, Сирия, Бахрейн, в източните части на Саудтска Арабия, Ирак.   и

В хода на революционните събития, обхванали арабския свят, се чуват идеи за създаване на халифат начело на който стои мюсюлмански лидер, а не светски политик. Иобединяващонто във всичко това е борбата с Израел. Никаква друга универсална идея нито в Арабската лига, нито в ОИК не се разглежда.

Тази ситуация е много деликатна и за Русия, защото може да засили терористичната активност в Северен Кавказ и може да се повтори ситуацията от първата чеченска война.

Що се отнася до политическите лидери на Запад, Е. Сатановски смята, че в момента там няма лидери, способни да предложат разумна, уравновесена и прагматична политика, която може да създаде такива условия за произхождащите от мюсюлманските страни, така че те да съхранят своите национални особености, но да не допускат агресивни и терористични елементи и да изключат всякакви прояви на джихад.