Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс приветства добрите резултати на Демократическата партия в междинните избори за Конгреса на САЩ в коментари, в които разкритикува "грубостта" и "расизма" при управлението на президента Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс".

"Вдъхновени сме от избирателите в САЩ, които избраха надеждата пред страха, учтивостта пред грубостта, приобщаването пред расизма, равенството пред дискриминацията", написа Тимерманс в профила си в "Туитър". Той е бивш външен министър на Холандия и е първи заместник-председател на Европейската комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер.

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ
Обновена

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ

Републиканците запазват контрола над Сената

"Те се изправиха за ценностите си. Също и ние", добави той.

В Европа постепенно започва кампанията за изборите за Европейски парламент през май, в които Тимерманс е кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на Европейската комисия.

Колегата му социалист в комисията, бившият френски финансов министър Пиер Московиси, който отговаря за икономическите въпроси, също написа ироничен коментар за Тръмп, който по-рано днес обяви в "Туитър", че изборите били "огромен успех".

"Демократите печелят Камарата на представителите за първи път от осем години, въпреки големите предизборни машинации на републиканците", написа Московиси, допълвайки: "Доналд Тръмп е прав: "Огромен успех тази вечер."

Засега няма официален коментар от Юнкер или от Европейската комисия като институция.

Критиките на Тръмп към ЕС, включително похвалата за решението на Великобритания да излезе от Общността, неговите политики в Близкия изток и заплахите за търговска война срещу Съюза притесняват лидерите на ЕС.

Юнкер сключи споразумение с Тръмп през юли за избягване на нови мита на САЩ върху стоки от ЕС, но отношенията остават напрегнати. Загубата на контрол над Камарата на представителите обаче може да подкопае способността на Тръмп да прокара някои от търговските си политики.