Волгоградската рафинерия на руския петролен гигант Лукойл беше частично затворена, след като беше ударена от дрон в неделя, казаха два източника, запознати с въпроса, втората подобна атака тази година срещу най-голямата рафинерия в Южна Русия, предава Ройтерс.

Атаката предизвика пожар в рафинерията, която преработва 300 000 барела на ден, но той беше потушен бързо и няма пострадали, съобщи тогава губернаторът на Волгоградска област Андрей Бочаров.

Украйна стреля с дронове по руски петролни съоръжения по време на войната си с Русия и рафинерията вече беше атакувана с дрон срещу през февруари беше като и тогава се смяташе, че нападението е организирано от Украйна.

Първи блок за дестилация на суров петрол (CDU) най-големият в завода, беше повреден от атаката в неделя, което доведе до аварийно му спиране и продължава да не работи в понеделник, казаха източници, запознати с въпроса.

Лукойл отказа да коментира пожара.

Блокът има капацитет от 18 590 метрични тона на ден или годишно производство от 6,5 милиона метрични тона петрол и представлява 43% от капацитета на рафинерията и 49% от действителната преработка в рафинерията през първото тримесечие на 2024 г.

Вторият по големина блок на рафинерията, CDU-6, който може да произвежда 14 570 метрични тона на ден или 34% от капацитета на рафинерията, също трябваше да спре за ремонт от 26 април до 1 юни, въпреки че не беше ясно дали става дума за планов ремонт .

Ако и CDU-1, и CDU-6 не работят, три четвърти от капацитета на рафинерията в момента не се използва.

След атаката с дрон срещу Волгоградската рафинерия в началото на февруари, която предизвика пожар в Пети блок с капацитет от 9100 метрични тона на ден, ремонтните дейности са приключили за 18 дни, казаха източници.

През 2023 г. Волгоградската рафинерия е преработила 13,508 милиона метрични тона петрол, или 4,9% от общия обем на рафиниране в руските рафинерии.

Заводът е произвел 1,991 милиона метрични тона автомобилен бензин, което представлява 4,6% от общото производство на автомобилен бензин в Руската федерация, 6,761 милиона метрични тона дизелово гориво или 7,8% от производството в Руската федерация, 0,888 милиона метрични тона реактивно гориво (8,4%) и 0,606 милиона метрични тона мазут (1,5%).

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Ударена е сграда с помпено помещение за каталитичния крекинг