Ръководителят на армията на Ливан призова за "пълна готовност" на границата, за да се изправи пред "заплахите на израелския враг и нарушенията му", съобщава армията, цитирана от "Ройтерс".

Генерал Джоузеф Аоун призовава войниците да бъдат бдителни за "доброто изпълнение" на Резолюция 1701 на ООН за "запазване на стабилността" на границата с Израел.

Ливанската армия отговаря за сигурността от своята страна на границата съгласно резолюцията, с която приключи войната през 2006 г. между Израел и Ливанската Хизбула. Двете страни оттогава избягват сериозен конфликт.

Саудитска Арабия отрече да поддържа тайни връзки с Израел

Саудитска Арабия отрече да поддържа тайни връзки с Израел

След вчерашните признания на израелски политици

ООН поддържа миротворчески сили на границата. Напрежението е и поради притесненията на Израел от Хизбула и Иран и от разширяването на влиянието на ливанския съюзник в Сирия и региона.

Изявлението е признание от страна на военните за риска от нов конфликт по време на политическа криза в Ливан. "Изключителната политическа ситуация, през която преминава Ливан, изисква от вас да упражнявате най-високи нива на бдителност", коментира генерал Аоун. 

Шокът от оставка на ливанския премиер Харири остави Ливан във вътрешнополитическа криза. Това също така тласна страната на преден план в регионалното съперничество между сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран.