На територията на анексирания Крим назначеният от Москва губернатор Сергей Аксьонов създаде т. нар. частна военна компания (ЧВК) "Конвой", стана известно от разследване на изданието "Важни истории" (обявено в Русия за " чужд агент" и "нежелана организация"), съобщава Руската служба на Би Би Си.

Бивш боец на тази групировка е казал пред руското издание, че "Конвой" е вид боен армейски резерв (БАРС), наемниците сключват два договора - с "Конвой" и руското министерство на отбраната. Такива договори позволяват получаване гарантирани плащания в случай на нараняване или смърт.

Според източника на "Важни истории" той е получавал около 200 хиляди рубли (4750 лв) на месец, а командирите - 300 хиляди рубли на месец (7120 лв); на тези, които са служили една година в частта, е обещана земя "в Крим или Абхазия".

Изданието разбра, че ръководител на "Конвой" е Константин Пикалов (позивна "Мазай"), дясната ръка на Пригожин, кураторът на наемническата групировка "Вагнер" в Африка.

В четвъртък американската агенция "Блумбърг", позовавайки се на собствени източници съобщи, че основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се готви да прекрати дейността на паравоенната групировка в Украйна и "да се фокусира отново върху Африка".

Готвачът на Путин срещу Кремъл: Не се бием срещу НАТО в Украйна

Готвачът на Путин срещу Кремъл: Не се бием срещу НАТО в Украйна

Русия трябва да избегне изтощителна продължителна война