Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса обяви в неделя кабинет на правителството на националното единство на страната след седмици на продължителни и на моменти остри преговори, предава "Ройтерс".

Рамафоса запази Енох Годонгвана от Африканския национален конгрес като министър на финансите и назначи бившия лидер на опозицията Джон Стийнхуизен за министър на земеделието, като включи Демократичния алианс и други партии в новия си коалиционен кабинет.

Коментарите на икономисти и анализатори са предимно положителни, като преназначаването на Годонгвана е прието добре и се разглежда като осигуряване на приемственост и стабилност в икономическата политика. Включването на опозиционни лидери в правителството се смята за стъпка към по-добър политически баланс и възможност за въвеждане на иновации и реформи.

Джи-а ван дер Линде от Oxford Economics коментира: "Назначаването на новия кабинет след продължителни преговори е облекчение. Въпреки че остава да се види дали правителството ще се справи с икономическите предизвикателства, резултатът е благоприятен за бизнеса."

Елна Мулман, икономист от Стандарт Банк Груп, отбеляза: "Преназначаването на министъра на финансите е положително, тъй като екипът му остава ангажиран с плана за фискална консолидация. Новите назначения засилват нашия оптимизъм за реформите, въпреки че те са продължителни и сложни."

Рамафоса положи клетва за втори мандат като президент на ЮАР

Рамафоса положи клетва за втори мандат като президент на ЮАР

Неговият Африкански национален конгрес ще споделя властта с други партии, след като загуби мнозинството си за първи път от 30 години