Експерти от американския изследователски център РАНД призоваха военното министерство на САЩ да оцени как НАТО може да потисне руската противоракетна отбрана в Калининград, се казва в доклад, публикуван на сайта на организацията, цитиран от РИА Новости.

"Различните сценарии на непредвидени ситуации, за които сме чували в Швеция, Естония, Латвия и Полша по повод действията на Русия и потенциалната ответна реакция на НАТО, трябва да бъде оценена от военното министерство на САЩ. Това се отнася за по-ясното разбиране на ролята, която Калининград трябва да играе със силната си отбранителна противовъздушна система и как НАТО ще я неутрализира. Темата на неутрализация на Калининград е въпрос за ескалация и потенциалния отговор на Русия, защото тя ще го оцени като удар срещу родината", се казва в документа.

Балтийските страни и Полша изграждат общо ПВО

Балтийските страни и Полша изграждат общо ПВО

Изданието отбелязва, позовавайки се на военния министър

В допълнение експертите призоваха Пентагона да оцени възможностите Русия да дестабилизира политически прибалтийските страни "включвайки захвата на пограничния анклав и разгаряне на вътрешните борби", а така също и да им противодейства.

Руската страна нееднократно опроверга уверенията за военна заплаха от страна на Москва към независимостта на балтийските страни. Външният министър Сергей Лавров нарече подобни изявления абсурдни и неоснователни. При това в Балтийските страни са разположени батальони на НАТО, недалеч от руските граници.

4 батальона отиват в Полша и балтийските страни, обяви шефът на НАТО
Обновена

4 батальона отиват в Полша и балтийските страни, обяви шефът на НАТО

Подсилват ги срещу Русия

Алиансът регулярно провежда в региона маневри. По думите на министъра на отбраната Сергей Шойгу, разположението на НАТО край западните граници на Русия се увеличи осем пъти за последните 10 години.

"Военното министерство на САЩ може да използва политически и военни игри, за да разбере възможните усложнения на алианса в достигането на консенсус, откритите за НАТО възможности и необходимото време. По-детайлен анализ на силите на вътрешната безопасност на балтийските страни също ще бъде полезен", се казва в доклада.

Американските експерти съветват Пентагона да "използва няколко "необичайни" сценария, като завземането на шведския остров Готланд в Балтийско море, изпълнението на симулации. Аналитиците също призовават да се "подобри обмена на разузнавателна информация в рамките на НАТО", се казва в доклада.

Финландия увеличава армията си заради агресивността на Русия

Финландия увеличава армията си заради агресивността на Русия

Числеността на въоръжените сили ще достигне 280 000...

Според експертите, напрежението в отношенията с Русия дава възможност на страните от НАТО да съхранят нивото на взаимодействие между партньорите в алианса след излизането от Афганистан. Те отбелязват, че поддържат евентуалното намерение на Финландия и Швеция да влязат в НАТО.

Експертите смятат, че въпросът с антируските санкции е "топка във вратата на Москва". "Ако Москва отслаби напрежението на кризата в Украйна или няма да усилва боевете, повечето европейски правителства ще подкрепят преразглеждането на санкциите. При противни действия, продължаването на ответните действия ще бъде възобновено", се казва в доклада.

Москва не веднъж е заявявала, че не е страна по вътрешно украинския конфликт в Донбас или субект на минските споразумения по урегулиране на ситуацията. Да се разговаря на езика на санкциите с Русия е контрапродуктивно.