Шведското правителство отново повтори позицията си, че страната не трябва да се стреми към членство в НАТО, след оказан натиск от страна на опозицията страната да се присъедини към военния алианс в светлината на нарасналото напрежение с Русия в района на Балтийско море, съобщава „Ройтерс”.

Като част от споразумение в областта на отбраната между лявоцентристкото правителство и три опозиционни партии, правителството е поръчало доклад, който да оцени позицията на страната по отношение на отбраната и сигурността.

Докато докладът все още не беше публикуван, а това трябва да стане днес, правителството изтъкна, че Швеция няма да промени своята дълга традиция на неутралитет, присъединявайки се към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

"Комбинацията от военна необвързаност, повишена национална отбранителна способност и задълбочаващото се сътрудничество са нашият начин да посрещнем предизвикателствата, пред които сме изправени, без да допринасяме към повишеното напрежение в нашия регион", пишат външният министър Маргот Валстрьом и военният министър Петер Хултквист в статия за в. Dagens Nyheter.

От изданието изтъкват, че са прочели доклада, като в него се посочвало, че членство в НАТО би довело до по-предвидимо общо поведение в криза в региона на Балтийско море и следователно, че възможностите на Запада да избегне конфликт вероятно биха се увеличили.