Ранните проучвания показват положителен резултат от референдума за конституционни промени. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Еродган, цитиран от "Хюриет".

"Има проучвания, но е малко рано да коментираме. Ние виждаме, че хората са склонни да подкрепят увеличаване на президентските правомощия до значителен процент. Да бъда откровен - ние няма да участваме в такова нещо (бел. ред. референдум)", заяви Ердоган пред журналисти преди посещението си в Субсахарска Африка.

Турският парламент гласува за повече правомощия на Ердоган

Турският парламент гласува за повече правомощия на Ердоган

Народните представители одобриха пакета от конституционни реформи

Припомняме, че вчера парламентът одобри пакета с конституционни промени, които ще доведат до увеличаване на президентските правомощия. За да се случи това, трябва да бъде проведен референдум. Очаква се той да бъде насрочен за пролетта.

Реджеп Тайип Ердоган уточни, че процесът, който води до увеличени президентски правомощия, е отличителният елемент. "Освен това ние вярваме, че е особено необходимо Турция да вземе повече повишаващи ефективността решения за своето бъдеще", заяви Едроган. Той посочи, че новата конституция ще позволи на президента да формира кабинет извън парламента, независимо от резултатите от парламентарните избори.

По думите на Реджеп Ердоган президентството с конституционната поправка ще има необвързващи действия при формирането на кабинет. Това е от първостепенна важност, защото президентът ще формира кабинет извън парламента, не от парламента. А силният кабинет ще бъде от огромна полза на нашата страна, убеждава турският президент.

Ердоган повтори важността на решението на хората. "Ако нашият народ наистина одобри този референдум, изборите няма да се проведат веднага след това. ще има изборен процес след това", уточни Ердоган.

"За изборите, сегашната ситуация сочи към 2019 година. В тези избори обществото ще бъде защитено", увери Реджеп Ердоган.