Трима души бяха убити заради расизъм в магазин Dollar General в Джаксънвил, в американския щат Флорида, съобщава СиЕнЕн.

Към тримата чернокожи - двама мъже и една жена - се приближил въоръжен мъж, който малко по-късно открил по тях огън.

Това е поредната стрелба на обществено място, извършена през уикенда. По-рано в Бостън стрелба помрачи редовния карнавал, организиран вече за 50-и път.

Полицейският начаник на Джаксънвил обяви на пресконференция в събота вечерта, че убиецът е бял мъж, около 20-годишен. Извършил е убийството заради расистки подбуди, тъй като е мразел чернокожите. След това се е самоубил.

Заподозреният е оставил сериозна улика, която полицейският началник определи като три манифеста, очертаващи "отвратителната идеология на омразата", която мъжът изповядвал. Те разкриват и мотива зфа нападението. 

Уотърс разказа, че стрелецът живял в окръг Клей, Флорида, южно от Джаксънвил, с родителите си. Той бил изпратил съобщение до баща си, в което пишело: "Провери си компютъра".

Така бащата намерил документите, описани от Уотърс като манифести, и се обадил на полицията. Но предупреждението му било закъсняло - стрелецът вече бил атакувал Dollar General.

Стрелбата била открита малко след 13 часа, на няколко пресеки от университет и училище, посещавани предимно от черокожи. След трагедията на живеещите в кампуса било наредено да не напускат общежитията си.

По думите на полицейския шеф стрелецът бил видян в кампуса на училището, след което се отправил към магазина Dollar General.

По време на пресконференцията, на която бе показано едно от оръжията на стрелеца, се видя, че върху него с бяла боя са нарисувани свастики.

"Започваме да разследваме случая като престъпление от омраза", обяви Шери Онкс, специален агент, отговарящ за екипите на ФБР в Джаксънвил. По думите му стрелецът преди време имал психични проблеми и през 2017 г. той бил задържан по силата на Закона на Бейкър, който дава право на органите на реда да задържат човека, изпаднал в психическа криза. Целта е преживяващият я да бъде задържан, за да не представлява заплаха за околните.

Хората, които са задържани по силата на Закона на Бейкър,  нямат право да закупуват огнестрелни оръжия - факт, заради който буди недоумение как стрелецът се е снабдил с оръжие.

От писанията, които стрелецът бил оставил, става ясно, че той е знаел как точно преди пет години в Джаксънвил двама души били застреляни. Ето защо най-вероятно той не е избрал случайно момента за пъкленото си дело, а е искал то да съвпадне с годишнината.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис осъди стрелбата и  нарече стрелеца "мръсник". Той изказа съболезнованията си на жертвите и на техните семейства.

"Този човек се самоуби, вместо да поеме отговорност за действията си. Той избра пътя на страхливеца", подчерта ДеСантис във видеоизявление, изпратено до СиЕнЕн.