Расизмът и липсата на толерантност нарастват във Франция, подхранвани от войната в Газа и крайнодесните идеи в публичния дебат. Това отчита френската комисия по правата на човека в годишен доклад, публикуван днес, съобщава "Ройтерс".

Крайнодясната партия "Национален сбор" води в проучванията за предстоящите парламентарни избори. Тя се опира на платформа, която предлага ограничаване на правата на имигрантите във Франция, което според комисията по правата на човека е във "фронтална опозиция на принципите на равенство, братство и свобода", заложена във френската конституция и ще насърчи расистките настроения.

"Национален сбор" спечели 88 места на изборите през 2022 г., превръщайки се във втората по големина партия в парламента, както и 30 места в Европейския парламент на евроизборите по-рано този месец.

Междувременно правителството на Еманюел Макрон се измести надясно по въпросите на сигурността, идентичността и имиграцията.

Франция не приема съвети за действията на своята полиция

Франция не приема съвети за действията на своята полиция

Париж защитава правоприлагащите си органи от външни критики

Войната в Газа предизвика засилване на антисемитизма и ислямофобията във Франция, както и в други части на света.

"2023 г. беше белязана от силна прогресия в отхвърлянето на Другия, независимо дали в мнения или в действия", се посочва в доклада на френската комисия по правата на човека.

"Израелско-палестинският конфликт редовно предизвиква антисемитски действия, които достигат своя връх във връзка с операциите, извършвани от израелската армия в палестински територии. Но това ниво е безпрецедентно", отчита комисията.

"Законът за имиграцията, предложен от правителството през февруари 2023 г. и съдържащ ехото на идеята на "Национален сбор" за "националното предпочитание" и дебатите около него засилиха тази ксенофобска тенденция", отбелязва се в доклада.

Антисемитските и антимюсюлманските действия са се увеличили съответно с 284% и 29%, а други видове расистки действия са се увеличили с 21%.

Протести във Франция срещу десницата

Протести във Франция срещу десницата

Предсрочни избори в страната

51% от анкетираните от общото население вече не се чувстват като у дома си във Франция, в сравнение с 43% от френските граждани през 2022 г., което авторите на доклада свързват с отхвърлянето на имиграцията. Това настроение нараства до 91% сред поддръжниците на "Национален сбор".

43% от анкетираните жители на Франция смятат, че несигурността се дължи главно на имиграцията, в сравнение с 83% от поддръжниците на "Национален сбор".

69% не подкрепят идеята на "Национален сбор" за "национални предпочитания" - т.е., че французите трябва да бъдат предпочитани за работни места, помощи и жилища пред чужденците.