Около 200 протеста събраха хиляди французи, които се опасяват, че изборите на 30 юни и 7 юли ще доведат до първото крайнодясно правителство на Франция след Втората световна война.

Към политиците и служителите на профсъюзите се присъединиха феминистки и LGBTQ+ групи, екологични неправителствени организации и други, които се стремяха да блокират крайната десница на всяка цена и осъждаха политическа програма, която разпалва расизъм, омраза и хомофобия, обобщи АФП.

Леви политически фигури маршируваха рамо до рамо в Париж.

Сред тях бяха лидерът на партията на Зелените Марин Тонделие, лидерът на "Непреклонна Франция" Матилд Пано, лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор, говорителят на Комунистическата партия Ян Бросат и заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар.

Твърдолинейният профсъюз CGT заяви, че 200 000 души са се включили в марша в Париж, въпреки че според Министерството на вътрешните работи броят им е по-близо до 75 000.

Антирасистките демонстранти се събират ежедневно, откакто Националният сбор (RN) постигна исторически успехи на изборите за Европейски парламент в неделя.

Еманюел Макрон няма да подава оставка

Еманюел Макрон няма да подава оставка

Елисейският дворец отрече слухове за подобен ход

Националният сбор взе повече от 30 % от подадените гласове във Франция - почти два пъти повече от центристката партия "Ренесанс" на президента Еманюел Макрон.

Резултатите накараха Макрон да разпусне Националното събрание и да свика изненадващи избори, което, както предупреждават експертите, е голяма политическа авантюра.

Въпреки че Макрон ще остане на власт до 2027 г., неговото президентство ще бъде отслабено, ако Националният сбор спечели властта в правителството и вътрешната политика.

Макрон призова за обединение срещу крайната десница

Макрон призова за обединение срещу крайната десница

Той на практика откри предизборната кампания