Елисейският дворец отрече президентът Еманюел Макрон да подава оставка, съобщава радио Europe 1.

Рано тази сутрин радиостанцията информира, че френският държавен глава е обсъждал оставката си с един от събеседниците си през последните седмици. Източникът твърди, че 46-годишният Макрон е "готов да пожертва края на петгодишния си мандат".

Впоследствие самият Макрон изключи възможността да подаде оставка, "какъвто и да е резултатът" от предстоящите парламентарни избори.

"Институциите са ясни, както и мястото на президента, какъвто и да е резултатът", подчерта той в интервю за списание Le Figaro.

По-късно днес се очаква френският президент да проведе първия си публичен брифинг, след като разпусна Националното събрание и свика предсрочни избори на 30 юни и 7 юли след поражението на неговата партия на изборите за Европейски парламент.

Крайнодясната антиимиграционна националистическа партия на неговия съперник Марин льо Пен спечели около 34% от гласовете - над два пъти повече от тези за партията на Макрон "Възраждане".

След неуспеха на френския президент еврото се срина до най-ниското си ниво от месец насам спрямо долара.

Далеч по-важните при формата на управление на Франция - президентска република, президентски избори все пак ще се проведат, както е планирано, през 2027 г.

Французите ще направят правилния избор на предсрочния вот, уверен Макрон

Французите ще направят правилния избор на предсрочния вот, уверен Макрон

Единствената амбиция на френския президент била да е полезен за страната си