Решението на САЩ за изграждането на система за противоракетна отбрана всъщност не е отказ от такава система.

Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. По време на брифинг в Брюксел той представи основните си виждания за политиката на Алианса.

Централната тема беше обявеното вчера официално от администрацията на президента Барак Обама решение, с което Америка се отказва от изграждането на ПРО в Източна Европа.

Информацията гласеше, че системата за отбрана на САЩ и съюзниците от Европа ще бъде преструктурирана спрямо развиването от страна на Иран на ракети с малък и среден обсег на действие. Обама заяви, че очаква по-голямо сътрудничество от страна на Москва именно по новата система.

Според генералния секретар корекциите в плановете на Вашингтон не говорят по никакъв начин, че в Европа няма да има противоракетна защита.

Това решение не е отказ от ПРО. На практика това е създаване на противоракетна система, която може ефективно да включи всички страни на НАТО и да ги защити", обясни Расмусен.

По мнението му новата система на отбрана ще може да бъде задействана и значително по-рано отколкото първоначалния проект и ще бъде много по-икономична. Той не конкретизира момента на задействане на новата система.

Андерс Фог Расмусен заяви още, че Алиансът е готов да обсъди предложениетона президента на Русия Дмитрий Медведев за „нова архитектура на сигурността в Европа, в която Русия и нейните интереси да имат реално място".

Сред предложенията генералният секретар посочи сключването на Договор за европейска безопасност, както и да се даде нов тласък на работата на Съвета НАТО - Русия.
НАТО и Русия трябва да оставят разногласията в миналото", заяви Расмусен и допълни, че Алианса може да ползва опита на Русия в противоракетната отбрана.

И Русия, и НАТО е натрупан значителен опит. Ние трябва да си взаимодействаме и да обединим този опит", обясни генералният секретар.

Според мнението му Русия има възможността за окаже влияние на Иран за регулиране на ядрената програма.
Русия притежава значителен политически потенциал за оказване на въздействие върху Иран, включително и за отказ от ядрената програма", посочи Расмусен.

Припомняме, за 1 октомври е насрочена среща на Шесторката с представители на Иран по регулиране на ядрената програма, след като от Иран се появиха отново сигнали, макар и противоречиви, за готовност за сътрудничество.