НАТО винаги е готова да действа, но аз не мисля, че някой беше предвидил ситуацията в Северна Африка. Това каза генералният секретар на Алианса Андерс фог Расмусен в ефира на БНТ в отговор на въпроса правилно решение ли е взела НАТО, като се е намесила в Либия.

На въпрос дали това не е било основно решение на Франция и Великобритания Расмусен отговори, че според него това е бил правилният начин да се постъпи.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция и трябваше много правилно да се действа. Но по-ефективно щеше да бъде НАТО да действа и да поеме командването и ние го направихме. НАТО има амбицията да може да управлява големи конфликти", каза шефът на северноатлантическия пакт.

Расмусен посочи, че ще завършат мисиите си и в Либия, и в Афганистан. Три военни цели са определени за Либия и първата от тях е прекратяване на атаките срещу цивилното население, изтъкна той.

Относно това как НАТО ще реагира в подобните ситуации в Йемен, Сирия и Египет генералният секретар на Алианса посочи, че НАТО няма намерение да се намесва нито в Египет, нито в Либия.

„Ние сме в Либия заради резолюцията на Съвета за сигурност на ООН", подчерта той.

За това как НАТО гледа на връзките с Русия и на идеята за изграждане на общ противоракетен щит Расмусен изтъкна: „В нашите връзки с Русия има подобрение. Ние взехме обаче решение да установим система за противоракетна отбрана вътре в НАТО. Помолихме и Русия да съдейства. Сътрудничеството с Русия ще направи ефективна системата и нямаме намерение да я заплашваме".

Генералният секретар на НАТО каза, че те смятат, че трябва да има две независими системи - руска и натовска, които да обменят данни и да си сътрудничат. Той подчерта, че разговарят с руската страна как да разработят това сътрудничество и да приключат този процес до 2012 година, когато е следващата среща на върха на НАТО. Расмусен каза, че новата идея за противоракетна защита е много гъвкава.

На въпрос как гледа на Китай и как биха се справили с неговото предизвикателство в глобален мащаб той заяви, че трябва да се започне конструктивен диалог с Китай, защото той е и ще бъде играч в международната сфера.

Задържането на босненския сръбски генерал Ратко Младич, издирван за военни престъпления по време на конфликта в бивша Югославия, Расмусен определи като важна стъпка за Западните Балкани. Според него това е много важно в посока на осъзнаване от необходимостта на интеграцията на всички страни от Западните Балкани в евроатлантическите структури.