Нивото на крайна бедност през 2020 г. се е увеличило в световен мащаб за първи път от 22 години. Това обяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, говорейки на заседание във видеоформат на Съвета за сигурност на ООН за поддържане на мира и стабилността.

Генералният секретар отбеляза, че пандемията от коронавируса е изострила редица негативни тенденции. "През 2020 г. се наблюдава увеличаване на крайната бедност за първи път от 22 години насам", каза той и допълни: "Очаква се спадът на икономическата активност в нестабилна ситуация и в условията на конфликти да доведе още 18 до 27 милиона души в бедност."

Гутериш също така обърна внимание, че в целия свят "неравенството между половете се задълбочава, като светът се е върнал десетилетия назад по отношение на дела на работещите жени като ключов двигател за приобщаващо развитие".

"Ако възнамеряваме да прекъснем цикъла на бедност и конфликти, имаме нужда от по-амбициозен подход, основан на двата принципа, залегнали в целите за устойчиво развитие", убеден е ръководителят на световната организация.

"Първо, това е взаимозависимост: не може да има устойчиво развитие без мир и мир без устойчиво развитие", отбеляза Гутериш и допълни: "Второ, ангажираност. Ангажиментът "да не оставяме никого зад себе си" трябва да бъде в центъра на нашите усилия за насърчаване на устойчивото развитие, както и за предотвратяване и разрешаване на конфликти."