Хората, родени извън Великобритания, но работещи в страната са нараснали с 431 хил. души до 5,54 млн. души през 2016 г. Това съобщават от британската статистическа служба, цитирани от местните медии.

Анализът на британския трудов пазар също така показва, че между декември 1997 и декември 2016 г. броят на чужденците, работещи във Великобритания, е нараснал от 3,8 процента до 10,9 процента от общата работна сила.

През миналата година броят на гражданите на страни от Европейския съюз, работещи в Обединеното кралство, се е увеличил с 190 хил. души до 2,24 млн.

Броят на румънците и българите, работещи във Великобритания, понастоящем е достигнал нов връх от 286 хил. души.

"Въпреки всички приказки за несигурност, пред които са изправени работниците от ЕС през годината на предоговарянето (на условията на членството) и референдума (за излизане от ЕС), тези последни данни за заетостта показват, че броят на родените в страни от ЕС работници в Обединеното кралство са нараснали с още 188 хил. души през 2016 г. до 2,3 млн.

Броят на румънците и българите, работещи тук, надхвърлиха 300 хил. души за първи път, което е ръст от 90 хил. души.

Тези данни показват, че Обединеното кралство продължава да бъде магнит за работници от други страни от ЕС", изтъква Алана Томас, която е изпълнителен директор на британски мозъчен тръст.