Бившият първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Куба (ККП) Раул Кастро участва в дискусия за ситуацията в страната след масовите протести и бунтове. Това съобщи в понеделник вестник "Гранма".

"Политбюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Куба проведе среща под председателството на първия секретар на Централния комитет и президент на републиката другаря Мигел Диас-Канел Бермудес, на която присъства генерал от армията Раул Кастро.

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

"Ние подкрепяме кубинския народ и неговия ясен призив за свобода"

По време на срещата бяха обсъдени провокациите, организирани от контрареволюционни елементи, организирани и финансирани от Съединените щати. Членовете на най-висшия партиен орган също отбелязаха реакцията на хората на апела на другаря Диас-Канел да се защити революцията, което направи възможно потискането на подривната дейност ", посочва управляващият официоз.

Раул Кастро подаде оставка от ръководството на партията през април. Той заяви, че няма да приеме предложения да остане във висшите органи на партийната организация, но ще продължи да бъде "боец на революцията".

Президентът на Куба обвини САЩ във финансиране на протестите в страната

Президентът на Куба обвини САЩ във финансиране на протестите в страната

Антиправителствените протестиращи настояват за свободни избори

На 11 юли държавната телевизия на Куба съобщи, че в няколко града на републиката са станали безредици, участниците в които са обирали множество магазини. Преди това започнаха масови демонстрации в град Сан Антонио де лос Банос, разположен на 24 км южно от Хавана. Президентът на страната Мигел Диас-Канел отиде там. Той призова защитниците на кубинската революция да излязат на улицата, за да предотвратят провокации срещу властите.

Властите в Хавана обвиниха САЩ за безредиците.