Бившият президент на Куба Раул Кастро обвини САЩ, че се завръщат към политиката си на конфронтация.

Кастро, който все още е ръководител на управляващата Комунистическа партия в Куба, е говорил по повод 60-годишнината от революцията, оглавявана от неговия брат Фидел.

Той призова кубинците да се подготвят за всички сценарии за защита на независимостта си и настоя, че революцията "не е остаряла".

Братята Кастро, първо Фидел и след това Раул, управляваха страната между 1959 и 2018 г.

Раул Кастро предаде президентския пост в Куба на Мигел Диас-Канел в началото на миналата година.

Отношенията между Куба и САЩ се затоплиха при управлението на предишния американски президент Барак Обама, но настоящият американски президент Доналд Тръмп предприе по-твърда линия.

През 2017 г. Тръмп възобнови някои ограничения в търговията и пътуванията, облекчени от предишната американска администрация.

"За пореден път американското правителство изглежда е на път да се конфронтира с Куба и да представи нашата мирна и приобщаваща страна като заплаха за региона", изтъкна Кастро, облечен във военна униформа, по време на церемония, която се проведе близо до гроба на Фидел.

"Още веднъж те искат да направят Куба виновна за всички злини в региона", изтъкна Раул Кастро.

Той обвини "крайната десница" във Флорида, където живеят много кубински емигранти, че е "конфискувала американската политика към Куба".

"Повтарям нашата готовност да съжителстваме по цивилизован начин въпреки нашите различия, в отношения на мир, уважение и взаимна изгода със САЩ", допълни кубинският лидер.

Кастро заяви, че новите поколения кубинци били "поели мисията за изграждане на социализъм", добавяйки, че "революцията не е остаряла".

Ала кореспондентът на Би Би Си за Централна Америка коментира, че Диас-Канел е изправен пред огромна битка за задоволяване на изискванията на днешните млади кубинци.