Президентът на Косово Вьоса Османи потвърди, че Косово има непоклатим ангажимент за по-нататъшен напредък на равенството между половете в страната.

Това каза тя по време на десетото издание на Седмицата на жената.

Османи каза, че "истинската демокрация е демокрацията, която активно допринася за подобряването и напредъка на положението на жените в обществото, здравата демокрация е демокрация, която диша на принципа на равенството между половете".

Тя също така отбеляза, че въпреки че републиката е само на 15 години, гражданите на Косово са доказали през годините, че разбират същественото значение на включването на жените в институционалния и обществен живот.

Парламентът на Косово избра Вьоса Османи за президент на страната

Парламентът на Косово избра Вьоса Османи за президент на страната

Тя беше със статут на временно излъняваща...

"След 15 години пътуване Косово остава водещата страна в региона и извън него с две жени президенти в новата си история, с парламентарен състав, който надхвърля квотата за пола, с правителство, в което жените са по-представени и са по-мощни от преди всичко, но преди всичко днес Косово е страната, която има непоколебим ангажимент за по-нататъшен напредък на равенството между половете в страната. Реалността е, че ангажиментът за съжаление не е еднакъв", каза първата дама на страната Вьоса Османи.

Тя каза още, че някои институции работят с по-висок интензитет, а някои са се заели значително по-сериозно с проблема.

"Но с всеки изминал ден става все по-ясно, че когато жените ръководят, когато гласовете на жените се чуват, когато жените участват във вземането на политики и решения, резултатите са конкретни и напредъкът е неизбежен", каза Османи.