Полицейската акция в Куманово приключи след разбиването на терористичната група. Това заяви говорителят на полицията в Бивша югославска република Македония (БЮРМ) Иво Котевски, цитиран от местни медии.

По думите му силите на реда са открили телата на 14 терористи в униформи. МВР работи по идентифицирането на загиналите терористи.

Спекулира се, че лидери на тази група са Мухамед Красники, така нареченият командир Малишева, Мирсад Ндрецай, известен като командир НАТО, Сами Укшини, наричан командир Соколи, Бег Ризай и Дем Шеху. Всички са косовски граждани и са свързани с формирането на многобройни терористични и екстремистки групировки в региона. Те нямали в себе си документи за самоличност и са влезли на територията на страната в началото на месеца.

В групата е има около 40 души. Повече от 30 са се предали, предимно са македонци. Един от тях е албански гражданин. Някои от тях вече са с осъдителни присъди.

Терористичната групировка е планирала да нападне държавни институции в страната.

Котевски потвърди, при престрелките са загинали 8 полицаи, а 37 са ранени. На мястото е открит голям арсенал с оръжие.

Малко по-късно на пресконференция премиерът на страната Никола Груевски заяви, че след два тежки дни 8 полицаи са убити, а 37 са ранени.

Унищожихме една от най-опасните терористични групировки на Балканите, каза той.

По думите му открити са телата на 14 терористи, а други около 30 терористи са се предали.

Според него действията им са имали за цел дестабилизиране на балканската държава.

Това не е македонско-албански конфликт, а битка на онези, които не желаят нищо добро на държавата. Това вреди на всички, обясни Груевски.

Тази сутрин имаше нова стрелба в  Куманово. Медиите и очевидци съобщиха за спорадична стрелба от автоматично оръжие, съобщава македонското издание „Плус инфо".

За отговорно поведение в името на стабилна Македония зове българското МВнР
Още...

Навсякъде из града бяха разположени полицейски части. Представители на местното самоуправление успокояваха гражданите и ги призоваваха да не напускат домовете си. Не се съобщава за нови пострадали.

Министърката на вътрешните работи Гордана Янкуловска съобщи, че петима полицаи са били убити и над 30 ранени при операцията. Днес стана ясно, че е починал още един от пострадалите. Той е починал от раните си в болница в Скопие.

На извънредно заседание правителството на Македония обяви два дни на траур - 10 май и утре.

В дните на траур знамето на Македония ще бъде свалено наполовина.

По-рано македонски медии съобщиха, че по последни данни е разбито и последното убежище на терористите. Последната група е била съставена от 9 души. Четирима от тях са загинали при престрелките с полицията, а един се е самоубил. Останалите са се предали на органите на реда.

Президентът на Република Македония Георге Иванов свиква Съвета за национална сигурност в разширен състав.

Припомняме, Куманово от вчера е под полицейска обсада. Органите на реда влязоха в сблъсъци със 70-членна терористична групировка. Отговорност за случваюото се пое организацията Армия за национално освобождение (АНО). От организацията предупреждават, че бъдещите им акции ще бъдат още по-ожесточени.

На фейсбук страницата на Армията за национално освобождение е публикувано видео от вчерашните сражения с полицията, пише македонското електронно издание MK news.

Публикувани са и снимки на униформите и на членовете на организацията. На записа се вижда как членове на Армията за национално освобождение се подготвят за нападение над македонската полиция в Куманово. Впоследствие се вижда атаката, гъст дим, чуват се и изстрели.

По-рано на страницата е публикувана и снимка на командир от терористичната организация „Армия за освобождение на Косово", за когото се твърди, че е убит по време на престрелката в Куманово.

Армията за национално освобождение (АНО) днес обвини вътрешната министърка на Македония Гордана Янкуловска, че „разпространява лъжи и неистини" и я призова публично да съобщи кои са арестуваните, които са се предали. В съобщението, публикувано от прищинското издание Bota sot, македонската полиция се нарича „антидържавна полиция БЮРМ".

Престрелката в Куманово и околностите е реакция на структурите на АНО, а не на терористична група, както се казва в официалния вариант на МВР", пише в съобщението, подписано от говорителя от Гостивар, цитирано от „Максфакс".

Посочва се, че данните, изнесени от Янкуловска, за броя на загиналите е вярна, като това е следствие от острата реакция на АНО и няма да спре в следващите дни. Потвърждение за достоверността на въпросното съобщение няма.

„Янкуловска трябва да съобщи истинските имена на задържаните „след тяхното предаване", а не да плаши албанския народ и да кара цивилни да обличат униформи", призовават от Армията за национално освобождение.

Формацията посочва още, че нейните въоръжени сили са напълно организирани, способни и с достатъчно средства за продължаване на сраженията.

АНО призовава албанските власти в Тирана и Прищина вместо нататъшни безполезни дипломатически думи за ситуацията да се обърнат към европейските международни организации с цел да се спре насилието на полицията над цивилното население.

„Ние носим отговорност за тези албанци, които са останали в рамките на полицейските и военните структури на БРЮМ. Структурите на АНО са в защита на албанския народ го призовават да бъде внимателен и да стои по-далеч от мястото, където ще се водят по-нататъшните въоръжени сблъсъци", се посочва още в изявлението, което завършва с „Да живее албанският народ".