епЕвропейските депутати обсъдиха с представители на Съвета и Европейската комисия поуките за Стария континент от ядрения инцидент в японската АЕЦ „Фукушима".

Членовете на ЕП се обединиха около необходимостта от провеждане на задължителни стрес тестове на атомните електроцентрали в ЕС. Някои от депутатите разкритикуваха доброволния характер на проверките, а в залата се появиха и плакати срещу ядрената енергетика на територията на съюза.

Еникьо Гьори изрази позицията на Съвета, като подчерта, че ЕС е наясно с проблемите на ядрената безопасност и вече над 25 години съществува обвързваща законодателна рамка. В светлината на стрес тестовете ще бъде направен преглед на това законодателство, резултатите от което трябва да бъдат на разположение до края на годината, посочи още той.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнетр Йотингер посочи, че в в момента се изготвят критерии за стрес тестовете, които ще се изпратят до ЕП и ще се оповестят публично до края на май. По думите му националните регулатори ще трябва да извършат проверките, тъй като на този етап не е възможно да се действа на общоевропейско ниво.

Евродепутати коментираха, че трябва да се поставят възможно най-високите стандарти за безопасност и ако някоя централа не ги изпълни, трябва веднага да бъде извеждана от експлоатация. Според Ники Цавела от ЕСД навлизаме в "нова ера на мега бедствия " и компаниите също трябва да поемат своята отговорност.

Представител на „Зелените" определи решението стрес тестовете да се правят на национално ниво като „подозрително". "Това е клуб, всички тези хора се познават от десетилетия и те винаги са толерирали отклонения от нормата", категорична бе Ребека Хармс.

От своя страна Гайлс Чиестър от консерваторите подчерта, че има огромна разлика между остарелите реактори в Япония и модерните в Европа, както и в сеизмичния риск.