Размяната на затворници между Русия и Украйна изглежда като огромен успех за украинския президент Зеленски. Стига да не беше високата цена, която Киев ще трябва да плати в замяна, коментира наблюдателят на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Райнхард Везер, цитиран от Дойче веле.

След дълги преговори изглежда започва размяната на затворници между Русия и Украйна. Освен всичко останало, това е и голям политически и хуманитарен успех за украинския президент Володимир Зеленски. Украинските политически затворници в Русия са жертви на юридически произвол, който няма нищо общо с правото. Затова и тяхното освобождаване е много ценно.

На каква цена обаче?

Въпросът е колко висока ще бъде цената, която Украйна ще трябва да плати за това. И по-конкретно: оправдана ли е готовността на украинското ръководство да се лиши от ключов свидетел и заподозрян за свалянето на пътническия самолет МН17 през юли 2014 година? Тогава подкрепяните от Москва проруски сепаратисти убиха 298 невинни хора.

Ще бъде трудно решение

Ако заподозреният се върне в Русия, той вече няма да е на разположение на международния екип от следователи. Освен това какъв сигнал ще изпрати с това Киев на Москва, ако Украйна е готова на подобна стъпка? И как ще отекне това в Холандия, откъдето са по-голямата част от жертвите?

В такъв случай изобщо не бих искал да съм на мястото на Зеленски.