Германският Християндемократически съюз, водеща политическа сила в управляващата коалиция, изрази недоумение от намерението на САЩ да изтеглят част от войските си от територията на Германия, съобщава медийната група Funke.

Председателят на комисията по външна политика на Бундестага Норберт Рьотген заяви, че не вижда обективни причини за подобно решение от страна на Вашингтон.

По-рано беше съобщено, че Доналд Тръмп има намерение да намали американския контингент в Германия до 25 000 души. В момента те са 34 500.

Пентагона намалява военните в Германия

Пентагона намалява военните в Германия

Решението е на президента Доналд Тръмп

"В Германия се радваме на присъствието на американските войници, разполагането им у нас е особено важно за координацията на международното военно присъствие на САЩ", подчертава Рьотген. Той допълва, че сътрудничеството с американския контингент в Германия протича по най-добрия начин и това многократно е потвърждавано от американските военни.

Друг депутат от ХДС - Андреас Ник, на свой ред заяви пред Дойче веле, че евентуално решение за частично изтегляне на американския контингент би било политическо. По думите му, това се доказва и от факта, че до момента Пентагонът не е направил никакво официално изявление по темата, а журналистическите въпроси се пренасочват към Белия дом.

Ник допълва, че федералното правителство не е информирано официално за намаляване на числеността на американския контингент, което също е необичайно.

Координаторът на трансатлантическото сътрудничество към федералното правителство Петер Байер също изрази разочарованието си. Според него, подобна стъпка може да "разруши трансатлантическите мостове и да навреди на двустранните отношения.

Полша се надява да приеме американските военни, които ще напуснат Германия

Полша се надява да приеме американските военни, които ще напуснат Германия

Да бъдат предислоцирани 9500 души...