Представители на шотландските власти, които разследват атентата над Локърби, са разпитвали бившия външен министър на Либия Муса Куса, който наскоро премина на страната на опозицията. За това информира „Ройтерс", като се позова на властите.

От прокуратурата съобщиха, че шотландските високопоставени полицаи са се срещнали с бившата „дясна ръка" на Муамар Кадафи, за да разберат доколко той е бил наясно с подготовката на терористичния акт, извършен през 1988г.

По-късно информацията беше официално потвърдена, като повече подробности не бяха дадениза да не бъде компрометирано разследването".

Муса Куса пристигна неочаквано във Великобритания на 30 март и веднага подаде оставка като външен министър. Още през миналата седмица шотландски следователи се срещнаха с представители на външното ведомство в Лондон, за да уговорят формалностите около разпит на Куса.

Либийският агент Абделбасет ал-Меграхи е единственият, който беше осъден за атентата срещу полет 103 на „Пан Ам" над селището Локърби през декември 1988г. Тогава загинаха 270 души. Ал-Меграхи беше освободен от затвора и върнат в Либия заради тежкото си здравословно състояние, като се появиха спекулации, че това е било направено, за да може „Бритиш петролиум" да осъществи голяма сделка с Джамахирията.