Всички деветима съдии от Конституционния съд на Македония постановиха, че разпускането на парламента е противоконституционно, което означава, че всички приготовления за изборите на 5 юни сега трябва бъдат прекратени, съобщават местните медии.

Преди решението на съда председателят му Елена Гошева заяви, че съдът би създал „прецедент” и прие инициативата на по-малката управляваща партия, Демократичния съюз за интеграция, заради тежката политическа криза в страната.

Днешното определение на съда има временен характер, като се очаква той да вземе окончателно решение през следващата седмица.

Ала то отваря вратата за пробив в безизходната политическа ситуация в Македония, след като парламентът сега ще се събере отново и вероятно ще обсъди отлагането на изборите.

На фона на продължаващите анти- и проправителствени протести, Демократичният съюз за интеграция, опозиционната Социалдемократическа партия (СДСМ) и Демократическата партия на албанците се съгласиха, че реформите не са били изпълнени, което е щяло да позволи да се проведат истински свободни избори.

Добавяйки към натиска за отлагане на изборите, в понеделник Европейската комисия предупреди, че няма да признае резултатите от изборите, ако само една основна партия участва.

Само най-голямата управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ, водена от бившия премиер Никола Груевски, настоява изборите да се проведат на 5 юни. Партията настоява, че те ще бъдат свободни и честни и също така защитава тезата, че нямало законови средства да бъдат отложени изборите.

Обаче властите бяха подложени на силен дипломатически натиск от страна на САЩ и ЕС да отстъпят.

ЕС и САЩ също така настояват македонският президент Георге Иванов да оттегли амнистията си на 56 висши политици и техни сътрудници, така че Специалната прокуратура, сформирана през миналата година, за да разследва престъпността по високите етажи на властта, да може да продължи работата си безпрепятствено.

Американският заместник-помощник държавен секретар Хойт Йи днес е на посещение в Македония, като се среща с лидерите на четирите основни политически партии.