Британският парламент бе разпуснат рано в четвъртък преди парламентарните избори на 4 юли, които вероятно ще доведат на власт лейбъристите след 14 години управление на консерваторите, съобщава АФП.

Петседмичната кампания официално започна.

Първата седмица на предизборната кампания започна нестабилно след обявяването на изборите от премиера Риши Сунак, като много наблюдатели приеха пороя тогава като лоша поличба.

Сунак насрочи изборите за 4 юли, вместо по-късно през годината, както се очакваше.

На 4 юли британците ще гласуват за нов парламент

На 4 юли британците ще гласуват за нов парламент

Изборите са свикани от премиера

Припомняме, че тогава Сунак заяви, че предстоят несигурни времена и настоя, че той и ръководеното от него правителство имат ясен план.

Той също така разкритикува лидера на лейбъристите сър Киър Стармър като човек, който няма план, и каза: "Аз не знам какво предлагат те - и всъщност не мисля, че и вие знаете".

"Това е моментът, в който Обединеното кралство трябва да определи бъдещето си", подчерта той.

Според Sky News на "Даунинг стрийт"10 е имало "дълги и открити дискусии" за това дали изборите да се проведат сега или през есента. Вицепремиерът Оливър Даудън например е настоявал за избори през лятото.

Сунак е британски министър-председател от октомври 2022 г.

Сунак не бърза да свиква избори през лятото

Сунак не бърза да свиква избори през лятото

Следващият вот във Великобритания ще се проведе през втората половина на годината

Национални избори във Великобритания ще се проведат през втората половина на годината, заяви преди това Сунак.

Думите му бяха в отговор на въпрос относно непотвърдени слухове в парламента, че британският лидер може да свика избори през лятото.

Сунак парира многократни въпроси относно възможни предсрочни избори със заявката, че следващият национален вот ще се проведе през втората половина на годината.

В Обединеното кралство парламентарните избори - на които депутатите се избират в парламента - се провеждат на всеки пет години.

Най-късно следващите избори законно биха могли да се проведат на 28 януари 2025 г., но Сунак има правомощието да свика такива и по-рано.

За да проведе избори, министър-председателят трябва първо да поиска от краля да разпусне парламента. Вотът обикновено се провеждат 25 дни по-късно.