Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу издаде в понеделник очаквания указ за разпускане на парламента и официално свикване на избори на 25 юни. Съгласно указа парламентът ще заседава в понеделник, 3 юли, съобщава "Катимерини".

Указът е подписан и от служебния премиер Йоанис Сармас и членовете на служебния министерски кабинет.

Гръцките депутати положиха клетва

Гръцките депутати положиха клетва

Ще работят едва 24 часа и парламентът ще бъде разпуснат

Припомняме, че само ден по-рано избраните на парламентарните избори на 21 май народни представители на Гърция положиха клетва.  В понеделник бе проведен изборът на председател и заместник-председатели на парламента. Заседанието беше първото и единствено заседание на този парламент.

Това е едва вторият път, в който Гърция има "двудневен" парламент от възстановяването на демокрацията през 1974 г., като предишният беше резултат от изборите през май 2012 г., които също не успяха да създадат правителство.

Шефът на Сметната палата Йоанис Сармас в четвъртък положи клетва като служебен министър-председател на Гърция. Бившият консервативен премиер Кириакос Мицотакис символично предаде властта на своя наследник на поста.

Служебното правителство се състои от около 20 министри, без заместник-министри.

То трябва да управлява страната до следващите парламентарни избори на 25 юни, след като тези, проведени по-рано през месеца не доведоха до сформиране на редовно правителство

Йоанис Сармас положи клетва като гръцки премиер

Йоанис Сармас положи клетва като гръцки премиер

Ще управлява до предсрочния вот на 25 юни